Hur fungerar egentligen coworking?

Vi vänder oss till experten på ämnen – Martin Paterson. Som arbetar som Community host här på Entreprenörsgatan. Enligt Martin kan coworking förklaras på följande sätt:

Coworking fungerar på så sätt att företag delar på gemensamma arbetsytor och faciliteter. Det innebär att olika företag kan hyra kontorsrum och samtidigt ha tillgång till gemensamma utrymmen som mötesrum, kök och lounge. Man delar även på pentry och köksredskap. Alltså en flexibel lösning för företag som vill undvika långa kontrakt och samtidigt vill kunna skala upp eller ner efter behov. 

Vilka typer av flexibla kontorslösningar finns det?

Vanligtvis så erbjuder företagshotell flexibla kontorsplatser både i form av kontorsrum och fria arbetsytor. Lite beroende på storlek av lokal. 

Hur kan ett vanligt upplägg se ut?

Ett typiskt arrangemang innebär att företaget hyr ett kontorsrum och samtidigt utnyttjar flexibla kontorsplatser i gemensamma ytor.

Genom att hyra ett kontorsrum får företaget en fast bas att arbeta från, medan flexibla kontorsplatser ger möjlighet till extra arbetsytor vid behov. Detta är särskilt fördelaktigt för företag med deltids- eller timanställda, eftersom det säkerställer att alla i företaget har tillgång till en arbetsplats även under fullspäckade dagar.

Vad är ett satellitkontor?

Ett satellitkontor innebär att företag hyr ett mindre kontorsutrymme på en extern plats, vanligtvis nära en befintlig verksamhet eller där personalen bor.

Satellitkontor är perfekt för företag som behöver närvara på flera platser samtidigt eller vill minska resandet för sin personal, förklarar Martin. Genom att placera kontoret nära där personalen befinner sig kan man minska restiden och öka produktiviteten.

Eftersom det är mindre och mer kostnadseffektivt än att hyra ett helt kontorsutrymme, är satellitkontor en attraktiv lösning för företag som vill ha närvaro på flera platser utan att behöva investera i stora och dyra lokaler

Hur fungerar avtalen i coworking?

Coworking erbjuder ofta korta hyresavtal och flexibla villkor för att passa olika företags behov. Det innebär att företag kan anpassa sin arbetsplats efter förändrade omständigheter, oavsett om det handlar om tillväxt eller nedskärningar. Blir företaget fler kan man kompensera med kontorpaster i gemensamma ytor, och blir man mindre kan man oftast skala av medlemskapet. 

Vi förstår att företag behöver kunna reagera snabbt på förändringar i sin verksamhet, säger Martin. Genom att erbjuda flexibla kontrakt kan vi hjälpa dem att göra just det. Hoppas detta gav er en bättre inblick i hur coworking fungerar i allmänhet men även hos oss. Varmt välkomna att höra av er om ni har några fler frågor eller funderingar. 

Mer info om våra kontor hittar ni här